Zerzevan Kalesi-Gizemli Din Mithras

 

Zerzevan kalesi-Gizemli Din Mithras

 

Mardin’e gezi planladığımız gün yolculuk esnasında keşfettiğim Zerzevan kalesini sonunda ziyaret edebildim. (Mardin gezime buradan ulaşabilirsiniz).

 

Daha önceki gezilerime genelde tek yada yakın arkadaşlarımla gittim hep. Zerzevan kalesindeki gezime  minik kızım prensesim Zana ve değerli eşim Zehra ile gidiyoruz.

 

Zerzevan kalesi gezimiz Diyarbakır’dan başlıyor. Yarım saatlik bir yolculuktan sonra bir tepenin üzerine kurulu 3 Bin yıllık Zerzevan kalesi görünüyor.Sonunda Zerzevan kalesine çıkıyoruz. Dört aylık kızım Zananın meraklı bakışları ile kaleyi keşfe çıkıyoruz.






 

Zerzevan kalesi bir kaleden çok etrafı yıkık surlarla çevrili bir şehri andırıyor. Kalenin içerisinde Tahıl depoları, sığınaklar, mezarlar, kiliseler ve farklı dinlere ait ibadethaneler mevcut. Anlayacağınız bir şehir havasında Zerzevan kalesi.

 

Zerzevan kalesi

Zerzevan kalesi ziyaretimizde arkeolojik çalışmaların devam ettiğini görüyoruz. Kale ziyaretimizde, kalede bulunan tarihi yapıların neredeyse yüzde sekseninin ortaya çıkarılmadığına şahit oluyoruz. Büyük bir kısmı gün yüzüne çıkarılmamış halini bile bu kadar çok beğendiğimiz Zerzevan kalesinin geriye kalan kısmında bir an önce Günyüzü’ne çıkarılmasını umuyoruz.

 

Zerzevan kalesi 3 bin yıllık bir geçmişe sahip. Roma imparatorluğunun doğudaki en uç karargâhı burası. Roma-Pers rekabeti bu şaheserin ortaya çıkmasına vesile olmuş.

 

Zerzevan Kalesindeki Tarihi Yapılar

 

Mithras Tapınağı

 

Roma-Pers imparatorluğunun yüzlerce yıl süren savaşları iki farklı medeniyetin birbirinden etkilenmesine neden olmuş. Zerzevan kalesini önemli kılanda bu etkileşim olmuş. Pers dini zerdüştlükten etkilenen Roma imparatorluğu rütbeli askerleri, ışık dini denilen zerdüştlük dininin bir türevi diyebileceğimiz Mithras dinini ortaya çıkarmış.

 

Zerzevan kalesindeki Mithras tapınağı doğudaki tek ve dünyadaki  son Mitras tapınağı. Görme fırsatı bulduğumuz Mitras tapınağı çok küçük; kayanın içi oyularak yapılan tapınak görülmeye değer.

 

Diğer dini mabetlerle karşılaştırıldığında estetikten uzak ve sıradan görünen Mithras tapınağının dünya çapında yankı uyandırması ve Rothschild ve Rockefeller aileleri tarafından ziyaret edilmesi şaşırtıyor beni. Dışarıya kapalı ve gizli bir din olması Mithras tapınağını cazip kılıyor herhalde. Bir burjuva dini olan Mitras dinine belki de halen inan insanlar vardır bilemiyorum.

 

Mitras Tapınağı

 

Sarnıçlar ve Tahıl Depoları

 

Yazınının başında belirtiğim gibi Zerzevan kalesi bir şehir havasında içerisinde Tahıl depoları, ibadethaneler, kiliseler ve mezarlar mevcut.

 

Kalenin en önemli yapılarından biride kayanın içi oyularak yapılan sarnıçlar ve tahıl depoları. Eğilerek bakmaya korktuğumuz sarnıçlar gerçekten çok derin, bir an içine düşeceksiniz gibi hissediyorsunuz.  Onlarca sarnıcın bulunduğu Zerzevan kalesinde sarnıçlar görülmeye değer.

Sarnıçlar


 

Yeraltı Sığınağı

 

Zerzevan kalesinde bulunan tarihi yapıların çoğu, üzerine kurulan kaya oyularak yapılmış. Zerzevan kalesi gezinizde kayaya oyulmuş pek çok sarnıç ve sığınak görebiliyorsunuz. Sığınaklar 300-400 kişiyi barındırabilecek büyüklükte yapılmış.




 

Kilise

 

Zerzevan kalesinde 6. yüzyılda yapılan kilisenin büyük bir bölümü yıkılmış. İçerisinde vaftiz havuzunun da bulunduğu yapı görülmeye değer .

 

Kilise

Surlar

 

Zerzevan kalesi Diyarbakır surları gibi kesme taşlardan yapılmış. Zerzevan kalesindeki surların büyük bir kısmı yıkılmış. Kesme taşlarla yapılan surların bir iki tanesi zamana direnebilmiş sadece.



 

Zerzevan Kalesine Nasıl Gidilir

 

Zerzevan kalesi Diyarbakirin Çınar ilçesi sınırları içerisinde kalıyor . Kale Çınar ilçesine 10 km uzaklıkta. Kalenin Diyarbakır’a uzaklığı ise  45 kilometre. Diyarbakır Mardin arası da 90 km falan; anlayacağınız Zerzevan kalesi Diyarbakır ile Mardin il sınırlarının tam ortasında yer alıyor.

 

Zerzevan kalesi Mardin’e göre Diyarbakır’a biraz daha yakın .Dilerseniz Diyarbakır’dan  Mardin’e saatte bir kalkan yolcu servisleri ile kaleye yakın bir yerde inebilir geriye kalan yolu yürüyebilirsiniz. Aynı şekilde Mardin’den Diyarbakır’a gelen yolcu servisleri ile de Kaleye yakın bir yerde inebilir, 20 dakikalık bir yürüyüşten sonra kaleye ulaşabilirsiniz.


Kaleden mardin diyarbakır yolu görünümü

 (Mardin Diyarbakır yolunun kaleden görünümü)


Zerzevan kalesine şahsi aracınız veya araç kiralayarak gitmek daha mantıklı. Kaleye giden yollar düzeltilmiş araçlar için kalenin alt kısmında park alanları oluşturulmuş. Şahsi aracınızla zorluk yasamdan kaleyi ziyaret edebiliyorsunuz.

 

Zerzevan kalesine araçların girmesi yasak, araçlar daha önceden belirlenen park alanlarına bırakmak zorundasınız. Park alanından kaleye yapılan taştan merdivenle çıkabiliyorsunuz.

 

Zerzevan kalesi ziyaretimizde yanımızda 4 aylık kızım Zananın olması nedeni ile girişteki görevli kaleye araçla çıkmamıza izin vermişti. Kale ziyaretinizde kale yürüyecek durumda değilseniz ve özel bir durumunuz varsa görevliden izin almak şartı ile kaleye araba ile çıkabilirsiniz; çünkü kaleye çıkan yokuş baya yorucu .

 

 

Not:

Zerzevan kalesi gezimizi yazın yaptığımız için kale gezimizde  baya susadık. Kalede içecek satılmıyor. Yanınıza bol bol soğuk su ve içecek almayı unutmayın.

Yorum Gönder

2 Yorumlar