Göllerin Donduğu Şehir Ardahan
Bir dönem Kars ilimize bağlı bir ilçe olan bu küçük ilimizi dilerseniz
yakından tanıyalım.
Ardahan Doğu Anadolu bölgemizin küçük, göç veren nüfusun az olduğu, insanların
genellikle hayvancılık, kaz ve arı besiciliği ile geçimini sağladığı küçük
şirin illerimizden.İnsanların bu şehirde yaşamak ve çalışmak için pekte istekli olmadığı bu şirin ilimizde nereler
gezilir gelin ona bakalım.
Ardahan’da Görülmesi Gereken Yerler
Ardahan Kalesi
Ardahan kalesine giriş ücretsiz. Kalenin tek eksiği bence kalenin büyük bir kısmının kapalı olması. Kalenin sadece bir burcunu görme imkanımız olmuştu Ardahan gezimizde.
Çıldır Gölü
Çıldır gölünün donması ile gölde kayabiliyorsunuz. Dilerseniz at arabaları ile göl turu yapabiliyorsunuz. Başarabilirseniz 1 metrelik buzu kırıp balık bile tutabilirsiniz :)
Çıldır gölünün kenarında yemek yiyebileceğiniz restoranlarda mevcut.Kebab çeşitlerinin yanında Ardahan merkezden farklı olarak bu restoranlarda Çıldır gölünden çıkan taze balıkları da yiyebiliyorsunuz.
Şeytan Kalesi
Şeytan kalesine ulaşmak gerçekten çok yorucu. Kaleyi uzaktan ilk gördüğümde daha önce okuduğum alamut kalesi kitabında anlatılan alamut kalesinin içindeymişim gibi hissettim. Kale bir kayanın üzerine kurulmuş. Etrafı derin vadiler ve uçurumlarla sarılı, bu haliyle kaleye çıkmamız baya yorucu oldu. Zamanında kaleyi ele geçirmeye gelenler için çok zor olmuş olmalı herhalde kaleyi ele geçirmek. Anlayacağınız şeytan kalesi ulaşılamaz olması nedeni ile kalelerin şahı adeta .
Şeytan kalesinin içerisinde çeşitli tarihi yapılarda mevcut. Tarihi yapılardan en önemlisi kilise. Kilisenin büyük bir kısmı yıkılmış, sadece temelleri kalmış bu hali ile bile şeytan kalesi ve içerisindeki yapılar görülmeye değer.
Şeytan Kalesine Nasıl Gidilir
Ardahan’da Nerede Kalınır
Ardahan göle yolunda, Ardahan’ın hemen girişinde yer alan kuzey yıldızı otelde kalabilirsiniz. Otel Ardahan’ın en lüks ve konforlu oteli diyebilirim. Otel çalışanları da oldukça kibar ve yardımsever. Kuzey yıldızı otelde sevdiklerinizle gönül rahatlığı ile kalabilirsiniz.
Kuzey yıldızı otel konumuna buradan ulaşabilirsiniz.
Ardahan’da Ne Yenilir
Lezzet-i Kür Restoran-cafe konumuna buradan ulaşabilirsiniz.
Ardahan’dan Gürcistan’a Nasıl Gidilir
Ardahan’dan Gürcistan’a gidebileceğiniz bir diğer sınır kapısı ise Posof Türkgözü sınır kapısı. Türkgözü sınır kapısı Aktaş sınır kapsına nazaran Ardahan’a biraz daha uzak. Ardahan’dan Türkgözü sınır kapısına 2 saatte falan gidebiliyorsunuz. Aktaş sınır kapısına giden yolla karşılaştırıldığında Türkgözü sınır kapısına giden yol biraz daha kötü ve yolun rakımı baya yüksek.
Aktaş ve Türkgözü sınır kapısından Gürcistan’a sadece yanınızda kimliğinizin olması yeterli. Vize ve pasaport şartının olmadığı Gürcistan sınır kapsında sadece 50 liralık bir giriş ücreti ödemek zorundasınız.
Not:
Göllerin donduğu şehir Ardahan yazımız, Ardahan’da çalışan kardeşim Ensar YILMAZ tarafından yazılmıştır. Umarım verdiği bilgiler doğrudur :)
4 Yorumlar
Yazıda eksiklerim olabilir şimdeden herkese teşekkür ediyorum. Ensar Yılmaz
YanıtlaSilÇıldır gölü ve şeytan kalesi gerçektende Türkiyede görülmesi gereken yerlerdendir.
YanıtlaSilGercekten güzel ve gezilmesi gereken mekanlar
YanıtlaSil+
Sil