Ergani’de Bağ Bozumu Geleneği-Üzümün Serüveni
Ergani’nin nesi meşur sorusuna alacağınız
ilk cevap genellikle üzümü olur. Ergani’de de hangi köyün üzümü meşur diye
sorulduğunda genelde Kıleş(Şölen) ,Bağdeşt(Cömert) ve Memelan(Özbilek) köyleri cevabını
alırsınız.
Bu saydığım köylerin içerisinde yer
alan Bağdeşt(Cömert) köyü, benim doğduğum büyüdüğüm köydür.
Son yıllarda Ergani ilçemiz ve
köylerinde bağcılık ve bağ bozumu geleneği eskiye nazaran azalsa da, başta
köyüm Bağdest köyü olmak üzere halen çoğu köyde bu gelenek devam etmektedir.
Ergani köylerinde genelde buğday, arpa
mercimek, nohut üretimi yapılmaktadır. Bu saydığım tarım ürünlerinin hasadı
genelde çok yorucudur. Çoğu insan saydığım tarım ürünleri hasadı ile pek uğraşmak
istemez genelde.
Bağ bozumu zamanı geldiğinde diğer
tarım ürünlerinde çekilen zorluk görünmez olur . Üzüm hasadını herkes sevinçle karşılar;
Adeta festival havasında geçer üzüm hasadı. Çocuklar üzüm yapılan yer diye
tabir edilen Kürtçe “kerge” denilen yerin bir an önce temizlenmesini ister.
Üzümün çarçabuk dökülüp üzümleri ezmeyi bekler heyecanla.
Benim çocukluğumla bu heyecanla geçti.
Çocukluğumun en güzel günleri bağ bozumu zamanı diyebilirim. Köyümüzün meşur üzümünü
yemek, yapılan bulamaçtan tatmak, panayır yerine dönen üzüm bozumu alanında kalabalığa
dahil olmak mutlu ederdi beni .
Yazımızın başında belirtiğimiz gibi bugün
üzümün serüvenini anlatacağız siz değerli okurlarımıza. Üzüm suyunun pekmeze, pestile,
pekmez helvasına ve üzüm kesmesine dönüşmesine giden süreçleri anlatacağız sizlere bugün.
Lafı çok ballandırıp budaklandırmadan
gelin üzümden neler nasıl yapılıyormuş bakalım hep birlikte.
Üzümden yapılan ürünlerin yapım
aşamasına geçilmeden önce yapılan ilk
işlem üzümün yıkanması, ezilmesi, çıkan suyun süzülmesi gerekmektedir.
Pestil Nasıl Yapılır
Üzümün yıkanması ve suyunun
çıkarılması işlemi bittikten sonra bağ bozumunun bulunduğu alanda kurulan büyük
kazana üzüm suyu dökülür. Dökülen üzüm suyunun üzerine ayran veya süt eklenir. (kazanın
büyüklüğüne göre üzüm suyuna eklenen ayran veya süt 8-12 kilo arasında değişiyor).
Kazana koyduğumuz üzüm suyu ayran veya
süt ile iyice karıştırılır. Kazandaki karışım kaynama noktasına geldiğinde üzerindeki
pis köpük süzgeçle süzülür. Karışımın içindeki pisliğin çıkması için içerisine bir avuç beyaz toprak atılır. Beyaz toprakla buluşan
üzüm suyu karışımının içindeki tüm pislik üste
çıkar hemen. Karışımdaki köpük bittiğinde
üzüm suyu karışımı tekrardan çıkarılıp tülbentle
süzülüp bir kanara bırakılır. Temizlenen kazanın içine
hazırlanan üzüm suyu karışımının yarısından biraz fazla olacak şekilde kazana bırakılır.
Dışarda bıraktığımız diğer üzüm suyu ılık bir kıvama geldiğinde karışımın içerisine orta büyükte bir leğen dolusu un bırakılır. Un Üzüm suyu
ile iyice karıştırıldıktan sonra kazandaki kaynama noktasına gelen diğer karışımla
buluşturulur. Bulamacı karıştırmak için küreği andıran sopa ile karışımda fokurdama başlayana kadar karışım karıştırılır ve kazanın altındaki
ateş söndürülür. Yapılan bulamaç, bulamaç malası ile kare şeklindeki 1 metre karelik bezlere
ince ince sürülür. Kurumaya bırakılan bulamaç havanın sıcaklığına bağlı olarak 8-12 saat sonra bezlerden sökülüp defter şeklinde
katlanır.
Evde Pestil Yapılabilir mi?
Dilerseniz evinizde de pestil yapabilirsiniz.
Pestili evde yapmak daha kolaydır. Tek yapmanız gereken şey aldığınız üzümü
iyice yıkadıktan sonra suyunu sıkıp süzmek.
Yukarıda saydığım pestil yapma aşamalarını yaptıktan sonra işleminiz tamamlanıyor.
Evde çıkarılan üzüm suyu genelde daha temiz
oluyor bunun için beyaz toprak atmanıza gerek yok. Dilerseniz yapılan bulamaca beyaz
susamda atabilirsiniz.
Not: 5 litre üzüm suyuna 1 kilo un yeterli
olur. 5 litrelik üzüm suyuna 2-3 bardak ayran veya süt eklemeniz yeterli olacaktır.
Üzüm “Kesme” Nasıl Yapılır
Üzüm kesmesinin yapımı pestil yapımı
ile tamamen aynı. Üzüm kesmesi yapımında tek fark kaynama noktası. Bulamaç
haline gelen ve fokurdayan karışım kazanın iç kısmındaki kazanın kulp izlerinin
olduğu seviyeye gelene kadar kaynatılır. Karışım hazır olduktan sonra kazanın altındaki
ateş, üstüne atılan ıslak toprakla söndürülür. Hazırlanan bulamaç 3-4 santimetreyi
geçmeyecek şekilde kaplara boşaltılır. Kaplarda 1 gün bekletilen bulamaç kek boyutlarında
kesilir ve güneşe bırakılır. İki üç gün temiz bir bezin üzerine kesilen “kesmeler”
alt üst edilip kurutulur.
Evde Üzüm Kesme Yapımı
Evde üzüm kesme yapımını hiç
denemedik daha önce dilerseniz yukarıdaki saydığımız “kesme” yapımı aşamalarını
takip edip göz kararı ile “kesme” yapımını deneyebilirsiniz.
Pekmez Nasıl Yapılır
Pestil yapımı gibi uzun aşamalardan geçmese de pekmez yapımı
da baya uzun sürüyor. Pestilde olduğu gibi
iyice süzülen üzüm suyuna 7-8 litre ayran veya süt karıştırılır. Karışım kazana
boşaltılır. Kaynayan karışımın köpüğü iyice alınır. Pestilden farklı olarak
kaynama noktasına gelen karışım yarım saat daha fazla kaynatılır. Kaynatılan karışım
tülbentten süzülür. Temizlenen kazanın içine süzülen karışım boşaltilir.4-5
saatlik kaynatmadan sonra yapılan karışım kazanın yarı seviyesine gelir.
Kazanın yarı seviyesine gelen pekmez tadılır
uygun kıvama gelen karışım artık pekmeze dönüşmüş demektir.
Evde Pekmez Yapımı
Evde pekmez yapımında da yukarda saydığımız
aşamaların hepsi geçerli. Karışımınız az olacağı için 2-3 saate pekmezi
yapabiliyorsunuz.
Not: 5 litrelik üzüm suyuna 2-3
bardak ayran veya süt eklemek yeterli olacaktır.
Pekmez Helvası Nasıl Yapılır
Daha önce hazırlan pekmez tekrardan ısıtılır.
Kaynayan Pekmez yoğun bir kıvama gelmeden kazandaki orta boy bir leğen dolusu un boşaltılır. Un ve pekmez
iyice karıştırılır. Belli bir sure sonra karışımı karıştırmak baya zorlaşır. Zorlaşan
karışımın kenarına karıştırmayı kolaylaştırmak için pekmez dökülür azar azar; karıştırma
işlemi devam eder. Karıştırma sopası belli bir süre sonra hareketsiz kalır; bu
durum helvanızın hazır olduğunu işaret eder.
Evde Pekmez Helvası
Evde üzüm helvası yapı aşamaları da yukarıda
anlattığımız şekildedir.
Ergani’de (Ergani tarihteki ilk köy
yerleşimi yazımıza buradan ulaşabilirsiniz) Bağ bozumu geleneği-üzümün serüveni
yazımız değerli annem Besra YILMAZ’IN katkılarıyla yazılmıştır.
4 Yorumlar
Çocukluğumun en güzel dönemleri idi bağ zamanı
YanıtlaSil🤗
SilHerı laww
YanıtlaSilİlginç bir yorum:)
Sil